ГРОФИЦА ЕРЖЕБЕТ БАТОРИ

Ержебет Батори (мађ. Báthory Erzsébet, слов. Alžbeta Bátoriová, ;7. август 1560 — 21. август 1614) била је мађарска грофица. Она је једна од најпознатијих серијских убица и вампириста у историји. Оптужена је заједно са 4 саучеснице за мучење и смрт од 500 до 1.000 девојака (у зависности од извора). Већину свог живота провела је у замку Чахтице у Словачкој, док је последње 4 године свог живота провела у затвору. Њене саучеснице су убијене.

Мушкарци су ти који се обично сматрају суровим и жељним крви, али неке жене их заиста надмашују у морбидној љубави према убиствима. Једна таква жена, можда и најокрутнија која је икад живела била је и грофица Ержебет Батори. Он је рођена 1560. године и одрасла је на имању Ешед у Трансилванији, а њена породица била је једна од најмоћнијих у целој земљи.

Била је школована у доба када је мало ко знао и да пише, а говорила је мађарски, немачки и латински. Имала је нешто више од 15 година када се удала за Ференца Надађија, суровог ратника и племића. Пре удаје родила је ћерку Анастасију и сматра се да је отац овог детета један од слуга. Као свадбени поклон Ержебет је добила замак Чахтице, који се налазио на врху брда и био је окружен селом. Ержебет и Ференц имали су шесторо деце: Анастазију Батори, Каталин Надажди, Каталин, Миклоша, Оршољу и Пал, од којих је двоје умрло врло рано. Ержебетин муж убијен је 1602. године. Није познато када је Ержебет почела убијати девојке, али сматра се да је то било између 1585. и 1610.

Ержебет је имала је много чудних рођака међу којима предњачи тетка Клара, која је уживала да мучи служавке.Породица Батори је сматрана вампирском. Поред свих догађаја са Ержебет Батори, која је чак живела у Трансилванији чији је принц био Ержебетин нећак, породица Батори имала је везе и са грофом Дракулом. Заповедник похода који је помогао Дракули да поврати престо био је Иштван Батори; један од Дракулиних поседа, дворац Фагарас, постао је власништво Баторијевих у Ержебетино доба, а обе породице су имале амблем змаја на породичним грбовима.

Живела је у замку Шарвару где је уживала у мучењу својих слушкиња. Због досаде посећује тетку Карлу и прикључује се њеним оргијама, а Доротеја Шентеш и служавка Торко упознају је са црном магијом.Савременици су је сматрали једном од најлепших жена и она је била свесна тога, као и истине да не може побећи од старења. Док је тукла једну служавку њена крв испрскала је Ержебетино лице и од тада је била убеђена да, уколико се буде умивала крвљу девица може остати вечито млада.Ержебет Батори све чешће организује мучење слугу, а користи разне методе. Некад је жртве стављала у мали кавез који би, потом, њен патуљак љуљао ка шиљцима који су вирили са свих страна. Волела је да набија игле под нокте и на снегу полива водом девојке док не постану ледени кипови, али увек је желела да гледа жртве у очи.Од тада убиства постају све чешћа, а имала је целу дружину која се бавила проналажењем девојака у чијој се крви купала.После неког времена схватила је да крв сељачких девојака нема ефекта на њену кожу. Закључила је да јој треба квалитетнија крв и 1609. је отворила академију у свом замку. Ту су имућнији родитељи из свих предела слали своју децу како би се учили племићким манирима.Сматра се да је убила око 650 девојака.Исто тако се сматра да су њен муж и рођаци знали за убиства, али да нико није хтео да интервенише.

Док је уживала у својим морбидним злочинима Ержебет се представљала као добра католкиња. Редовно је ишла у цркву, а чак се трудила да све њене жртве буду сахрањене по хришћанској церемонији. Када је почела да убија и кћерке племића, власти су реаговале ,Ержебет је откривена 1610. године, када је са зидина дворца бацила 4 масакриране жртве. Вест је убрзо стигла до цара и он је наредио Ержебетином рођаку Турзоу да је ухапси. Он ју је ухватио на делу. Ержебетини саучесници су погубљени, док то са њом није могло бити учињено јер је била племићког порекла.Међутим, пронађена је рупа у закону и Ержебет је зазидана у свом дворцу, у тоалету. Пронађена је мртва 1614. године.

трејлер за последњу верзију филма о грофици Батори lNiRcgp75l0 ,

филм The.Countess.2009.PROPER.DVDRip.XviD-VoMiT ,

титл the-countess-aka-bathory-118503

Постави коментар