АВАЛА ФИЛМ

AvalaАвала филм је филмска компанија у Србији основана 1945. године. Представља најстарију филмску компанију у бившој Југославији. Од 1947. године, када је произвела Славицу – први филм самостално продуциран у бившој Југославији – произвела је преко 400 документарних и 200 играних филмова, односно преко 120 копродкуција са филмским и ТВ-кућама из других држава.

1945. Тито оснива Авала филм у Београду, у том тренутку други највећи филмски студио у Европи. Убрзо се установљава жанр ”партизанског филма” чија је улога била легитимисање мита на коме почива нова Југославија.
Филмски град у Кошутњаку оснива се политичком директивом, а Тито лично именује првог директора комитета. Намера је била да се направи ”Холивуд истока” који ће моћи да произведе 100 филмова годишње у ратом опустошеној земљи. Неограничена подршка војске тадашњој филмској индустрији, учинила је могућим гигантске ко-продукције попут: Genghis Khan“, „Marco Polo“, „The Iron Cross“, „Kelly’s Heroes“,and „Quo Vadis“…).
1969. “Битка на Неретви” бива номинована за Оскара за најбољи страни филм. То је била продукција која је појам ”ратни филм” подигла на један нови ниво. За потребе снимања, срушен је прави мост преко Неретве, у реку је бачено 20 топова, 16 тенкова и камиона и око 5 тона осталог наоружања. Око 6.000 војника ЈНА провело је добар део свог војног стажа статирајући у грандиозним масовним сценама. Фикција је надмашивала реалност.
Дајући дозу гламура националним стремљењима, филмске звезде уживале су Титово гостопримство. Његови манири и начин живота омогућили су овом југословенском лидеру пролетеријата да на свом приватном острву, сафари парку, јахти и приватном биоскопу на отвореном угошћава звезде са холивудске А листе. Ричард Бартон је играо Тита, Орсон Велс четничког вођу, Јул Бринер партизанског диверзанта..

извор cinema komunisto Мила Турајлић

Филмови у продукцији АВАЛА ФИЛМА

http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%90%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%B0_%D1%84%D0%B8%D0%BB%D0%BC

Ратко Дражевић

Филмски град продат http://www.novosti.rs/vesti/kultura.71.html:544716-Avala-film-prodat-filmski-umetnici-protestuju

 

 

 

Advertisements