ПАЛАЧИНКЕ КРАЉА НИКОЛЕ ПЕТРОВИЋА

palacinke

Тесто:

2 јаја
100 г белог брашна
150 г кукурузног брашна
3 кашике уља
3 дцл млека
2 дцл киселе воде
прстохват соли
50 мл уља за пржење

За филовање:

50 мл меда
150 г млевених ораха

За прелив:

500мл црног вина
250г сувих шљива
30г шећера
цимет, каранфилић, ванилин шећер , и кашичица густина

nikola Никола Петровић-Његош је био књаз Црне Горе у периоду 18601910. и краљ у периоду 1910—1918.

Начин припреме

Умутити тесто за палачинке па их пржити на врло мало уља. За разлику од обичних палачинки, ове ваља испећи мало дебље и пазити да се не препеку (да остану бледуњаве), јер тако неће пуцати приликом филовања.

Печене топле палачинке се премажу медом и поспу орасима. За палачинку уобичајене величине довољна је мала кашичица меда и две кашичице млевених ораха.

За прелив су потребне суве шљиве, црно вино (може било које, мада препоручујемо полуслатко,), цимет, каранфилић, ванилин шећер, шећер и кашичица густина.

За 5 порција (10 палачинки), довољно је: 500мл вина, 250г сувих шљива, 1 ванилин шећер, 30г шећера (може и мед уесто шећера, само што се онда мед стави на крају у топао прелив, да би се избегло кување којим се сва својства меда губе) и кашичица густина размућена у мало воде.

Ставити шљиве да се кувају у 150 мл вина (немојте ставити сво вино одједном, потпуно ће испарити алкохол и неће се осетити на крају у преливу довољно), додати шећер, цимет и каранфилић по укусу. Кад су шљиве куване, додајте преостало вино и ванилин шећер, пустити да кува још минут – два па додајте онај размућени густин, прокувајте још пар минута и скините са ватре.Ставите на тањир филоване палачинке и прелијте преливом од сувих шљива.

Advertisements