ЛЕОН ШТУКЕЉ

LeonЛеон Штукељ (Ново Место, 12. новембар 1898Марибор, 8. новембар 1999) је био југословенски гимнастичар словеначког порекла, освајач прве златне олимпијске медаље за Краљевину Срба Хрвата и Словенаца (СХС).

Наступио је на седам великих такмичења и укупно освојио 20 медаља: 8 златних, 6 сребрних и 6 бронзаних. Само на олимпијским играма освојио је 6 медаља: две златне на Олимпијским играма у Паризу 1924, злато и две бронзе на Олимпијским играма у Амстердаму 1928 и сребро на Олимпијским играма у Берлину 1936. и тако постао најуспешнији је репрезентативац Југославије на Олимпијским играма.

Детаљније образложење Штукељове дугогодишње послератне маргинализације даје једино Максо Снудерл у свом ратном дневнику где износи информације која каже да је Штукељ за време рата био „у Новом Месту међу плавима “. Активни учесници рата у то време у Словенији били су,подељени на „црвене“ (комунисте и партизане),  „беле“ (домобране) и „плаве“ (четнике). Па тако из Снудерлових сећања произилази да је, уз др Александра Бајта, који је недавно то и сам признао у својој књизи, члан Равногорског покрета Драже Михаиловића био и Леон Штукељ.

Словенске новице“ наводе и следеће: „Великог гимнастичара и најуспешнијег спортисту свих времена социјалистичка власт је прецртала пошто је јавно говорио да му је срцу најближе одликовање Светог Саве које му је на прса прикачио краљ Александар Карађорђевић, затим због тога што није хтео у партизане, што..“.  Штукељ је непосредно по завршетку Другог светског рата био месец дана у затвору чекајући суђење. И у једном ранијем фељтону о њему написано је да је био затворен и да је судски процес, са прекидима, трајао чак две године. Било како било Леон Штукељ остаје запамћен као великан југословенског спорта.

Advertisements