БЕРЛИНСКИ ЗИД

zid

Пад Зида се десио изненада, исто као и његов настанак. После објаве владе Источне Немачке да границе између Истока и Запада смеју да се прелазе, људи су били у шоку. Настало је једно велико славље по целом граду. Људи са обе стране су се грлили, славили, али и разбијали Зид чекићима.

Берлински зид, симбол Хладног рата, економске и политичке поделе Европе, срушен је 9.новембра 1989.године, пре 25 година. Представљао је границу између истока и запада скоро три деценије. Саградили су га Совјети уз одобрење Никите Хрушчова, како би смањили одлив радне снаге и становништва у Западни Берлин.

По завршетку Другог светског рата и капитулације Немачке, она је подељена на четири окупационе зоне између САД-а, Велике Британије, Француске и СССР-а. Прве три земље 1949.године уједињују своје зоне у Савезну Републику Немачку, док СССР формира Демократску Републику Немачку. Дванаест година касније, односно 1961.године, без икакве објаве изграђена је 45 километара дуга баријера од жице, а војницима је наређено да пуцају на свакога ко покуша да пређе границу. Породице и пријатељи остали су раздвојени, послови су остали у другом делу града. Жицу је заменио зид дужине 155км са 116 кула и 20ак бункера, а куће и поседи који су били између су срушени. Врх зида био је обложен глатким цевима како се не би могао лако прескочити.

zid2

-Укупна дужина границе око Западног Берлина- 155 км
-Граница између Источног и Западног Берлина- 43,1 км
-Граница између Западног Берлина и Источне Немачке – 111,9 км

Први зид је сазидан у наредних неколико месеци и састојао се од бетонских елемената и великих квадратних блокова, који су тада први пут употребљени. Други зид, који је онемогућавао становништву бег у западни део Берлина, саграђен је у јуну 1962. године. С обзиром да је Први зид у неколико наредних година унапређен, тешко је направити разлику између Првог и Другог зида.
Почетком 1965. године обе генерације су замењене су Трећим зидом. Он се састојао од бетонских плоча између челичних носача и бетонских стубова, са бетонским канализационим цевима, које су се налазиле на врху Зида. 1975. године Трећи зид је замењем Четвртим и том приликом коришћени су нови бетонски сегменти, које је било лако сазидати. Ови сегменти су били отпорнији на пробијање и загађење животне средине. Овај Зид био је познат и под називом Гранични Зид 75.

Како су постојале две државе, постојали су и гранични прелази. Било их је осам. Становници из Западног Берлина нису смели при преласку у Источни Берлин носити западњачке производе (кока колу на пример). Источно-Берлинцима је било много теже да пређу границу, они су често бежали. Чак око 5000 бегстава (скакање са зграда поред зида, пролазак тунелима, прелетање једрилицама) је било успешно за 28 година постојања Зида. Све више су се повећавале и миграције преко Мађарске у Западну Немачку.

Зид је срушен, а Немачка уједињена 3.октобра 1990.године.

Advertisements