РУСКА КУХИЊА

rРуска кухиња је веома разноврсна и врло храњива. Живина, месо чак и риба, праве се обично надевени неким богатим надевом који је у исто време пун витамина. Тесто се углавном једе у облику „пирога“ и “ пирошки“,  храњивим издашним надевом. У руској кухињи уместо супа постоје разноврсне чорбе, које се праве са запршком и разноврсним поврћем, а једу с киселом павлаком. Као додатак служи се једно од најомиљенијих руских јела – каша од хељде која је богата гвожђем. Печурке су такође веома заступљене. У руској кухињи видно место заузима поврће купус, лук, цвекла, шаргарепа, краставац и ротква. Све то неопходно улази у руски јеловник или у виду омиљених чорби или у виду засебних јела, као сто су „винигрет“ и „руска салата“, или у виду надева за пироге, рибу и живину. Ту су и „кисељи“, који се праве од разног воћа или кромпир брашна који сједињују или теста са сиром или воћем , најзад, чувено пиће „квас“.
Каше су можда најтипичније за руску кухињу. Готово свака породица једе за доручак гриз, пиринач, хељду, пшеницу или јечам скуван на води или млеку, као слатку или слану кашу. Каше се служе као обавезан додатак неким јелима.
Пирози и пирошке су најпознатије руско пециво. Праве се од киселог теста, са најразличитијим надевима. И један су од обавезних послужења на руским трпезама. На трпези се обавезно налазе и блињи,то су мале палачинке, наслагане једна на другу, уз које се служе црни и црвени кавијар, павлака или слатко од шумског воћа.

Рецепти http://ruskarec.ru/recepti

Чај  http://ruskarec.ru/articles/2012/12/17/oblik_srece_zvani_caj_18867.html

Вотка http://ruskarec.ru/articles/2013/01/09/votka_i_njene_tajne_19253.html

Advertisements