ПУКОВНИК КЕНТАКИЈА

1Харланд Давид Сандерс (1890-1980), познат и као “Пуковник” Сандерс, цео је живот сваштарио. Био је војник, продавач осигурања, ватрогасац, фармер… а тек у 65. години му је кренуло. Имао је добар рецепт за пилетину и идеју како би се пилетинa моглa знатно брже припремати. Почео је путовати Сједињеним Државама у потрази за инвеститорима заинтересованим за његову идеју фаст фуд ресторана. Бизнис је кренуо скромно.  Са супругом је пропутовао земљу уздуж и попреко, у старим колима и тигањима, лонцима и зачинима у гепеку. Заустављали су се поред сваког ресторана и нудили пилетину на пробу. Наиме, пуковник би им спремио пилетину, и, ако им се свиђала, давали би одређену суму новца за право на продају тог производа. У то време је почео да носи бело одело и са козјом брадицом и брковима. Тај лик ће постати симбол КФЦ-а. 1935.године додељена му је титула Пуковник Кентакија

Данас је Kentucky Fried Chicken  ланац ресторана брзе хране (14.000 ресторана), други по величини после McDonaldsa. 1960-тих КФЦ је био већи од McDonaldsa. Био је највећа компанија за брзу храну у свету.Пуковник је своју компанију продао 1964.године за два милиона долара и отишао  у пензију.Доживео је деведесету годину.

2

Шта је оригинални рецепт?

Сваки комад Кентаки пилетине је права гозба: укусни и увек свежи комади најбољег пилећег меса, маринираног ради добијања тог сјајног, сочног и јединственог укуса. Сваки комад је посут мешавином 11 врста биља и зачина. Посебна припрема и процес пржења дају богатство укуса и ароме. Пилетина припремљена на овај начин неодољиво привлачи својом златно-браон бојом, хрскавом кожицом и познатим  укусом.

Advertisements