ГАРИНЧА

g2Велики песник Карлос Друмонд  де Андраде написао је и ове речи: „Ако постоји Бог који регулише фудбал, онда је тај Бог изнад свега ироничан и фарисеј, јер му је Гаринча био изасланик одређен да исмејава свакога, на стадионима. Али, како је Бог и суров није му дао да схвати да је божји послaник. Био је сиромах и малени смртник који помогао читавој нацији да преболи своје туге. Најгоре што су се те туге вратиле а не постоји други Гаринча“. Умро је у 47. години скрхран алкохолом и тешком депресијом.

g1Мануел Франсиско дос Сантос (порт. Manuel Francisco dos Santos; 28. октобар 193320. јануар 1983), прозван Гаринча (порт. Garrincha; птичица), је био бразилски фудбалер, десно крило и нападач који је помогао Бразилу да освоји наслов првака света 1958. и 1962.

Рођен је са деформитетом, лева нога била му је краћа 6 сантиметара од десне и ни каснија операција није могла да доведе у ред његове „икс“ ноге. Док је био клинац, нико није могао помислити да ће постати славни фудбалер, али судбина је хтела да он свој хендикеп претвори у предност јер је са нетипичним ставом, „укрштеним“ стопалима и „кривим“ ногама био заправо непредвидив и неухватљив за своје ривале. Сви су знали да дрибла тако што крене улево а онда промени правац у десно, али нико није могао да га заустави. Игра Бразила често се сводила на „дај лопту Гаринчи“. Он је уз аут-линију своје бекове чуваре доводио до лудила, дриблао их је по неколико пута пре него што би са корнер-линије идеалним центаршутевима проналазио Пелеа или Ваву.

Свет га је упознао 1958. на Мундијалу у Шведској на коме је Бразил освојио прву од својих пет титула. Био је део чувене навале која се и данас изговара са највећим поштовањем: Гаринча, Диди, Вава, Пеле, Загало. Четири године касније у Чилеу, после повреде Пелеа, предводио је Бразил до одбране титуле (4 гола) а играо је и у Енглеској 1966. где је Бразил испао у првом кругу. Укупно је 50 пута облачио дрес репрезентације Бразила и био стрелац 12 голова.

g3Два играча из те петорке, Гаринча и Пеле, фасцинирали су свет својим умећем у дресу Бразила, али и ривалством из домаћег шампионата. Наиме, Пеле је играо за Сантос, а Гаринча за Коринтијанс.

За Ботафого, у коме ће играти 12 година, на дебију је дао 3 гола и најавио бриљантну каријеру. После Ботафога (1953-1966) играо је једну годину у Коринтијансу, па једну у Баранкиљу (Колумбија), онда у Фламенгу, па две године у Ред Стару из Париза (1969-1971) и на крају у малом тиму Оларио из Рио де Жанеира (72/73). Женио се три пута, и из бракова и ванбранчних веза имао укупно 14 деце. Из једне авантуре са једном келнерицом током турнеје Ботафога по Шведској 1959. рођен је Улф Линдберг, једини Гаринчин син.

http://www.sportelja.com/blog/

Advertisements