ЧЕЛИЧНА ДАМА

tacerМаргарет Хилда Тачер, бароница Тачер (енгл. Margaret Thatcher; Грантам, 13. октобар 19258. април 2013) је британска политичарка, бивши премијер Уједињеног Краљевства, позната као Челична леди (енгл. Iron Lady).

 Маргарет Тачер,  била је доминантна фигура британске политике 20. века, кћерка бакалина челичне одлучности која је била подједнако вољена и омрзнута док је ломила синдикате и приватизовала широка подручја индустрије.Једни су је обожавали као модернизатора који је трансформисао земљу, други су је горко оптуживали да је појачала јаз између богатих и сиромашних.

Једина британска жена премијер водила је конзервативце кроз три изборне победе владајући од 1979. до 1990, што је најдужи континуирани период на власти британског премијера од почетка 19. века.

Са америчким председником Роналдом Реганом формирала је снажно савезништво против комунизма, за шта је била награђена падом Берлинског зида 1989, иако је страховала да ће уједињена Немачка доминирати Европом.На врхунцу своје моћи, њена популарност учинила ју је једном од најпознатијих личности Запада. Радохолик, свој радни дан од 18 сати завршавала је чашом вискија.

Британија је држала свој дах када је 1982. Тачерова упутила поморске снаге ка Фокландским острвима које су заузели Аргентинци. Иако је изгубила неколико бродова, Британије је 74 дана касније повратила суверенитет над острвима у Јужном Атлантику. Укупно је погинуло 649 Аргентинаца и 255 британских војника.

Покренула је широку кампању приватизације државних монопола попут гаса, нафте, челика, телефона, аеродрома и „Бритиш ервејза”, после чега су следили електрична енергија и вода.

Покојни француски председник Франсоа Митеран једном је рекао да она има „очи Калигуле и усне Мерилин Монро“.

Трајне слике њеног периода на власти биће оне о конфликтима: велики сукоби полиције са синдикатима рудара, она на тенку са белом марамом, дим који се уздиже изнад Трафалгар сквера током нереда због непопуларног локалног пореза који је водио њеном крају.

tenk

Током 1984, бомбашки напад Ирске републиканске армије на хотел у коме је била у Брајтону замало није побио све чланове њеног кабинета. Она је остала неозлеђена али пет људи је погинуло док су неке њене колеге биле тешко повређене.Исте године је са тадашњим кинеским премијером Ђао Зијангом потписала декларацију по којој Британија после 156 година колонијалне власти Хонгконг враћа Кини.

После 11 година на власти, Тачер се после побуне повукла из трке за страначког лидера са бившим министром одбране Мајклом Хезелтајном. Нови локални порез, који је био повод нереда, допринео је њеном паду. Тачерова је задржала довољно утицаја да спречи Хезелтајна да је наследи па је прогурала свог протежеа Џона Мејџора који је био премијер до 1997.

„Напуштамо Даунинг стрит последњи пут после једанаест и по дивних година и веома смо срећни да Уједињено Краљевство остављамо у много, много бољем стању него када смо овде дошли“, рекла је са сузама у очима.
Извор Политика

Цитати

Неуспех? Таква могућност уопште не постоји.“

„У политици, ако хоћеш да се нешто каже, питај мушкарца. Ако хоћеш да се нешто направи, питај жену.

Документарац

Непознато о Маргарет Тачер http://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2013&mm=04&dd=09&nav_id=703339

Маргарет Тачер и Хејсел http://www.b92.net/sport/teme/novakovic.php?yyyy=2012&mm=02&nav_id=579182

Филм Iron Lady http://piraterijaw.at.ua/blog/the_iron_lady_2011/2012-02-12-4178

Advertisements