БЕЧКА ФИЛХАРМОНИЈА

becБечка филхармонија – најважнији је оркестар у Аустрији и један од важнијих у свету.
У рангирању престижног британског магазина „Gramophone“, Бечка филхармонија проглашена је једним од пет најбољих светских оркестара.
Седиште Бечке филхармоније налази се у згради „Musikverein“ у Бечу, а чланови се бирају из састава Бечке државне опере, који се претходно требају доказати кроз дуже време. Почеци филхармоније сежу у 1842. годину, када је „Otto Nicolai“ основао независни филхармонијски оркестар, у којем се све одлуке доносе демократски, гласањем чланова. Ти принципи задржани су до данас. Од 1933. оркестар нема сталног диригента, већ се на том месту мењају светски познати диригенти као што су: Gustav Mahler, Leonard Bernstein, Herbert von Karajan, Zubin Mehta, Mstislav Rostropovič, Richard Strauss и др.

Концерт је први пут изведен 31. децембра 1939. године под диригентском палицом Клеменса Крауса. Од друге године, 1. јануара 1941., концерт се изводи око поднева првог дана нове године. Према мрежном месту Филхармоније, бечки филхармоничари настоје да понуде „музички дефинитивне интерпретације“ изведених дела, те да буду светски амбасадори аустријске културе. Музички програм је у исто време живахан и носталгичан, а на почетку Нове године његове разигране композиције буде оптимизам и задовољство. Велики број првих издања Бечког новогодишњег концерта изведен је у мрачном и тешком периоду Аустрије.

Бечки новогодишњи концерт (нем. Das Neujahrskonzert der Wiener Philharmoniker) је традиционални концерт класичне музике са широким телевизијским преносом који се одржава 1. јануара сваке године у Бечу. Концерт, који у Златној сали бечког Музикферајна изводи орекстар Бечке филхармоније, пре свега је посвећен делима композитора из породице Штраус (Јохана Штрауса оца, Јохана Штрауса сина, Едуарда Штрауса и Јозефа Штрауса), али повремено укључује и дела других композитора брзог, оптимистичног опуса: валцера, полки, мазурки, маршева.Концерт се преноси у директном телевизијском преносу у 44 земље широм света укупној публици од око милијарду гледалаца.

Филхармонија и нацисти

http://www.24sata.rs/vesti/svet/vest/becka-filharmonija-bila-bliska-nacistickom-rezimu/79811.phtml

На лепом плавом Дунаву

Advertisements