РУСКА САЛАТА

ruskaПосле пада Наполеона, на руском двору нашло се неколико француских дворских кувара, међу којима и Анри Оливије, који је будућим поколењима оставио неколико незаборавних специјалитета. Једнога дана изнео је на царску трпезу салату направљену од фино исецканог различитог поврћа и меса, зачињену мајонезом. Салата је одушевила присутне, а онда су је, у част њеног творца, хиљаду осамсто шездесет и неке године назвали „салата Оливије”. Поносни Оливије свима је радо откривао рецепт.
Штос је у томе да Французи ту салату називају руском салатом , листање француских књига с рецептима открива да се под тим именом крију салате које имају приближно исте састојке као њихова, француска салата.
По сасвим другачијим причама, руска салата је настала тако што је извесни Лусијен Оливије (да ли је рођак оног Наполеоновог кувара нигде се не прецизира), главни мајстор тада реномираног ресторана „Ермитаж” у Москви, послужио госте салатом, која је убрзо постала заштитни знак кафане.
Како је то радио Оливије
Потребно: 200 грама куваног или печеног телећег меса, 150 грама димљене шунке, 100 грама куваног или печеног пилећег меса, пет тврдо куваних јаја, пет већих кромпира, четири-пет куваних шаргарепа, пет киселих краставчића, 250 грама куваног грашка, мања главица куваног карфиола, 250 грама мајонеза, першунов лист и колутови киселих краставаца и лимуна за украшавање.
Све намирнице исецкати на коцкице, додати грашак и половину мајонеза и све лагано измешати. Ставити у чинију за служење, прелити остатком мајонеза, украсити колутовима киселих краставчића и лимуна и до служења држати на хладном.
Начин припреме је био строго чувана тајна, тако да се данас нико не би усудио да тврди како се тачно спремало популарно предјело. Оно што се нагађа јесте да се мешао телећи језик, кавијар, зелена салата, комадићи јастога, капре, мали краставци, тврдокувана јаја и сојина зрна. Ни налик на оно што ми данас стављамо у руску салату.

Руска салата данас
САСТОЈЦИ:
1 паковање смрзнуте мешавине за руску салату
400г шунке
3 јаја тврдо кувана
4 већа кисела краставца
300 г мајонеза (3 мање кесице
1 кашичица сенфа
со и бибер по укусу

ПРИПРЕМА:
У лонац вреле воде додајте мешано поврће за руску салату и кувајте 8-10 минута. Кувано поврће оцедите и исперите хладном водом. Тврдо кувана јаја и шунку исецкајте на коцкице. Краставце ситно нарежите. Све састојке заједно помешајте, додајте мајонез и сенф, со и бибер додајте по жељи.

РУСКА КУХИЊА

http://www.srpbratstvo.org/2012/ruska-kuhinja/

Advertisements