МЕЂУНАРОДНИ ДАН ЖЕНА

Друга Интернационала (организација социјалиста и радничких партија) је 1910. организовала прву међународну женску конференцију у Копенхагену. Тада је проглашен Међународни дан жена , који је предложила угледна немачка социјалисткиња Клара Цеткин, ипак датум овог празника није био објављен. Следеће, 1911. године, овај дан је обележило више од милион људи у Аустрији, Данској, Немачкој и Швајцарској.

Осми март је прихваћен као Међународни дан жена 1917. године. На Западу,обележавао се током 1910. и 1920, да би пао у заборав до 1970-их, када га на видело износи пробуђени феминистички покрет. На залагање Александре Колеонте, Лењин је овај дан прогласио државним празником, а од 1965. године, овај дан је у Русији нерадан дан.

Када су Хитлерови нацисти дошли на власт забранили су Дан жена и увели Дан мајки. Жена је од тада у Немачкој била редуцирана на супругу и породиљу. Након Другог светског рата, Дан жена 8 март поново је уведен у делу Немачке под совјетском окупацијом. Еманципација жена у социјалистичким земљама политички је форсирана. Тек касних 60-тих година жене у тада Западној Немачкој, поново су откриле 8. Март, међународни Дан жена; a све је почело 8. марта 1857-е године у Њу Јорку када  су у штрајк ступиле раднице фабрике текстила, захтевајући  боље услове рада за жене. На исти дан, на истом месту само 51-годину касније, поново је дошло до штрајка жена. Раднице су најпре биле затворене у фабрици, из које нису могле изаћи, а потом је избио пожар. Пожар у којем је изгорело  129 жена. У сећање на овај догађај , годину дана касније у Њу Јорку  је по први пут обележен  8.март, Дан жена. 1918-те у Немачкој је по први пут уведено право жена да гласају али и да буду изабране. То је био први велики успех покрета жена у овој земљи. Овај дан подсећа на дугогодишњу борбу жена за равноправност, увођење 8-часовног радног времена, уједначавање плата за мушкарце и жене, али и заштита мајки, те увођење породиљског одмора. У Србији 8 март се обележава од 1914.године.

mart

Положај жена у Краљевини Југославији http://www.knjizenstvo.rs/magazine.php?text=17

Advertisements