МУХАМЕД АЛИ

????????????????Мухамед Али је највећа америчка звезда бокса 20 века.  Право име му је Касијус Клеј.Родио се 17. јануара 1942.године. Његов живот је од самог почетка обележио бокс и љубав према том спорту када је међу првима почео примењивати посебну технику бокса  стил лептира који брзо лети око противника, а потом убада као оса. Мухамед  је своје име почео градити од најранијих дана, од освајања златне медаље на Олимпијским играма 1960. године у Риму након чега стиче наслов првака у професионалном боксу. У том је периоду још увек имао своје име по рођењу које одлучује променити непосредно након освајања нове титуле кад је јавно прихватио Ислам те се придружио секти под називом Малколм X Која је заправо представљала симбол борбе црначког становништва против ропства због чега је одбио отићи у Вијетнам и тада ступа у сукобе са владом САД-а.Због тих отворених сукоба бива кажњен и  у периоду од три године није смео да боксује.

Након забране иде поново у напад .После судске победе, боксу се враћа 1971. године, када изазива актуелног светског првака Џоа Фрејзера. Њихов меч је један од најкрвавијих. Клеј није достигао стару форму, био је тежи и спорији него некада и Фрејзер је победио и задржао титулу.

Мухамед је титулу по други пут освојио 1974. године против ударача Џорџа Формана, који је претходно лако нокаутирао Џоа Фрејзера и тако преузео титулу. Меч Али-Форман (познат под именом Rumble in the jungle) одржан је у Киншаси (Конго). У том мечу Мухамед је потпуно променио стил. Боксовао је дефанзивно, покривао главу рукавицама и пуштао Формена да по њима удара. Чекао је да се Форман умори, у чему му је савезник било и врело и влажно време. У осмој рунди Мухамед је прешао у напад и са неколико удараца нокаутирао Формана.

Титулу је затим одбранио шест пута, укључујући поново тежак окршај са Џоом Фрејзером. Титулу је изгубио 1978. године од младог Леона Спинкса али је исте године повратио. Повукао се као непобеђени шампион 1979. са 37 година. Лекари су 1982. утврдили да болује од Паркинсонове болести, због које су његове моторичке способности почеле постепено да слабе.1996 године на Олимпијским играма у Атланти је упалио Олимпијски пламен.

Film ALI http://piraterijaw.at.ua/blog/ali_2001/2012-06-14-7877

Документрац Facing Ali http://dokumentarnifilmovi.net/ljudi/facing-ali-2009-titlovano/

Advertisements