БРУС ЛИ

Брус Ли, право име Ли Јуен Кам (ен: Bruce Lee) (27. новембар 1940. – 20. јул 1973.), амерички филмски глумац. Брус Ли је нашироко признат као најутицајнији мајстор борилачких вештина 20-ог века, a многи га сматрају за највећег и најутицајнијег борца свих времена.

Почетком 70их година 20. века постао је популарна звезда акционих филмова са борбеним вештинама, најпопуларнији филм му је био У Змајевом Гнезду (1973). Његова каријера је прекинута изненадном смрћу u 32. години од едема мозга који је добио после узимања средстава против болова. Брус Ли је почео да изучава борилачке вештине u раним тинејџерским годинама под учитељем Јип Маном (Yip man). ip-man-2008-video_ec93caaaf.html

Брус је развио сопствени стил, такозвани – стил без стила, који је у пракси представљао управо то – начин борбе (a и мишљења) ослобођен свих ограничења. Овај метод борбе чије развијање је започео по доласку u САД 1959. назвао је Џун Фан Гунг Фу. Брус је био заинтересован за развијање што веће брзине и моћи без добијања крупних мишића.

Брзина Брус Лијевог ударца са удаљености од 90цм. била је 5 стотинки.

Брус је изводио склекове на једној руци користећи само 2 прста.

Брус је могао да пробије врећу од 70 килограма једним сајдкиком.

Брус је могао да баца зрна пиринча у ваздух и да их затим хвата у лету користећи штапиће за јело.

Брус је могао да пробије неотворену конзерву Кока-Коле прстима (ово је било у време када су се конзерве правиле од челика много тврђег од данашњих алуминијумских конзерви).

Брендон Брус Ли – Био је син Бруса Лија и Линде Ли Емери. Брендон Ли је грешком реквизитера погинуо на снимању филма Врана.the-crow-1994-video_affd379d2.html

Филмови

Документарац Пут Ратника  608-bruce-lee-put-ratnika

Advertisements