ВАСА ПЕЛАГИЋ

 Васа Пелагић је рођен у месту Горњи Жабар, у Босни, 1838.године. Детињство је провео у свом завичају, где је стекао основно образовање. Нижу гимназију и богословију учио је у Београду. 1866. отвара Српско-православно богословију, која је била и прва српска средња школа у Босни. У њој су се школовали свештеници и учитељи. Пелагић је настојао да његови ученици буду борци за политичку слободу и народна права. Збогпротеста против поступака турске управе, приликом сукоба између ђака и ноћне страже, осуђен је 1869. у Сарајеву и протеран у Малу Азију. Из прогонства Пелагић се спасао бекством 1871.године и преко Цариграда дошао у Србију. Од тада он постаје социјалистички револуционар и писаном речју и делом започиње борбу против реакционарних режима и капиталистичког друштва. Од почетка 1872. године Пелагић је у сталном сукобу са режимом у Србији. Наставља се његово прогонство. 1875. учествује у босанском устанку.

Настоји да се оснује Социјалистичка партија Србије. У задругарству је видео језгро из којег произлазе принципи и правила рационалнијег, моралнијег и хуманијег живота. Приватна својина је ’’крађа’’ и основни узрок људске грабљивости и себичности.

Писао је врло критички о цркви и религији, а још 1873. године,док је боравио у Грацу, раскрстио је са црквом. Послао је тада чланак новосадској Застави под насловом «Јавна оставка на архимандритско звање. Јавно је рашчињен као архимандрит у Саборној цркви у Београду 1895. године. Због својих слободоумних чланака и брошура, више пута је извођен пред суд, осуђиван. И последње године живота провео је на издржавању казне у Пожаревцу, где је у казненом заводу и преминуо 25. јануара 1899. године.

Његов допринос за опште образовање народа о свакодневном животу, здрављу, начину вођења газдинстава, жени и детету, лековитим биљкама и њиховој примени, је од изузетног значаја и налази се у књизи Пелагићев народни учитељ. Поменута књига је пуна рецепата и препорука за лечење разних обољења на природан начин. А један од честих цитата Васе Пелагића, који карактерише и књигу је: „Све што једемо и пијемо прелази у крв, а наша крв биће таква, каква је наша храна, пиће и ваздух. Од добре хране зависи благостање и здравље народа. Само сит човек може да мисли правилно и да ради уредно и довољно.“

Vasa-Pelagi%C4%87-Le%C4%8Denje-Lekovitim-Biljem

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s