PIZZA

Стари Грци су јели хлеб равне површине под именом планкунтос. Овај хлеб би могао бити претеча нечега што су Вавилонци јели ранијих векова. Стари Египћани су имали обичај да припремају раван хлеб зачињен биљкама у част прославе Фараоновог рођендана.

Данас познати назив pizza се јавља у 16.веку  у Италији у Напуљу. Реч pizza би могла бити изведена од латинске речи picea , речи коју су Римљани користили да би описали »тамњење« хлеба у пећи. Оригинална pizza је настала у Италији као сиротињска храна. Сељаци су имали своје брашно, парадајз, сир и остале потрепштине и од тога правили разне врсте, зaвисно од тога штa су у том тренутку имали код куће. Тесто је било пуно дебље него што је данас, јер се ишло на то да људи не буду гладни. С временом се ово мења па тако настају и нове врсте pizza. Ипак талијанске pizze које се праве по селима се не могу упоредити са серијским које се праве у пицеријама.

Шпанци су у 16.веку после повратка из Мексика и Перуа, Европљанима представили парадајз, за кога се у почетку сматрало да је веома отрован. Данас је парадајз важан састојак медитеранске кухиње и користи се у многим pizza рецептима( у Италији мајстори овога јела никада неће ставити кечап на pizzu).Оригинални моцарела сир правио се од млека Индијског бизона још у 7. веку. У Италију су га донели Азијски народи. За прву отворену пицерију сматра се »Antica Pizzeria Port Alba«, која је отворена 1830. године у Напуљу, и послује чак и данас.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s