МАЛИШАН И ДЕБЕЉКО

  2. Августа 1939. године , Алберт Ајнштајн и многи други познати физичари потписали су писмо упућено председнику САД, Френклину Рузвелту. У писму су га саветовали да САД морају да омогуће интензивна истраживања у области атомске енергије и конструисања атомске бомбе, истовремено су га упозоравали да немачка већ ради на том пројекту. Атомска бомба је моћно и разарајуће оружје које својим деловањем може одједном убити и по неколико стотина хиљада људи. Темељи се на нуклеарним реакцијама фисије и фузије. Тешке су отприлике од 2 до 10 тона.Почеле су припреме за прављење атомске бомбе. Требало је обезбедити материјал, уранијум и плутонијум, наћи решење за конструкцију бомбе, обезбедити тајност и сигурност програма.Децембра 1940. године Џ. Чедвик је потврдио да атомска бомба може бити направљена, ускоро. Развој атомских бомби је започео 1942. године у САД-у на захтев председника Рузвелта под називом – Пројект Менхетн.
7. децембра 1941 године, Јапан је без објаве рата напао Перл Харбур и нанео огромне губитке морнарици САД. Американци им то неће заборавити, а одговор на Перл Харбур уследиће 6 и 9.августа 1945.године.По наредби америчког председника Хари Трумана Атомска бомба је бачена на Хирошиму и Нагасаки. То је било први пут у историји да је нуклеарно оружје употребљено у рату.
Након капитулације Немачке и Италије, само је Јапан остао на страни држава осовине који се наставио борити у рату. Без обзира на губитак 60% својих градова, није одустајао. Због тога су се америчке власти одлучиле на драстичан потез.
Пол Тибетс (умро у 92. години), пилот и заповедник бомбардера Б-29 (познатији као Енола Геј – име његове мајке) био је човек који је бацио израђену атомску бомбу под називом Little Boy – малишан, у 8.15 по локалном времену. Бомба је експлодирала 580м изнад тла и својом експлозијом постигла температуру од 5000°C при тлу. У само неколико секунди је убијено 140 000 људи (Хирошима  је тада имала  255.000 становника) али и много више од последица радијације. Настао је ветар брзине 800 км/h који је  уништио све у кругу од неколико десетина километара. Од бомбе је настао густи дим у облику печурке висине 15.000 метара.
Иако је Јапан већ тада био спреман на капитулацију нови напад  уследио је 9.августа. Циљ другог бацања бомбе требао бити град Кокура, али се војска одлучила за Нагасаки због лошег времена. 9. августа 1945. у 11.02 је бачена бомба под називом Дебељко (Роберт Сербер у својим мемоарима је навео да је бомба била округла и дебела и да ју је назвао по лику Каспера Гутмана из романа Малтешки соко) експлодирала је на висини од 470 метара и одједном убила 22 000 људи и 39 000 радијацијом. Након овог другог бомбардовања, Јапан се одлучио за капитулацију чиме је окончан Други светски рат. Капитулација је потписана 2. септембра 1945. године на америчком броду Мисури, али су Американци допустили да цар Хирохито остане на власти у Јапану.  atomska-bomba-nagasaki.aspx
Сматра се да је бацањем ових бомби  убијено преко 200.000 људи. Од последица радијације је погинуло још стотине хиљада људи. Разне опеклине и разарање унутрашњих органа за многе људе је било погубно. Они који су преживели деловање радијације, касније су умрли од леукемије, рака коже или осталих неизлечивих болести. Цели градови су у потпуности уништени. Свака кућа и зграда срушени су до темеља. Деловања атомских бомби се осећају још и данас.
Данас се ипак сматра да је бацање бомбе било непотребно јер је америчка војска могла победити Јапан и уобичајеним ратовањем. Неки подупиру и тезу да су САД желеле показати своју снагу и разорну моћ оружја којег су усавршавале дуги низ година улажући велики новац.

Документарни филм 1mOG9UYW28E

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s