ГРИГОРИЈ РАСПУЋИН

Распућин је рођен је  јануара 1869, а убијен 29. децембра 1916.године. Био је  руски православни хришћанин и мистик, који је сматран главним кривцем за пад са власти руског цара Николаја II Романова. Пресудан је био Распућинов утицај на цареву жену Александру, због колико толико успешног лечења младог царевића Алексеја од хемофилије (наследио од чукунбабе краљице Викторије). Неки су га сматрали лудим монахом (никада није постао монах), неки верским ходочасником и духовним исцелитељем, други монахом исповедником.Он је свакако био необичан човек, чија исцелитељска моћ и блиска улога повереника цара и царице није до краја разјашњена у историографији.

Након 5 ћерки, цар Николај и његова супруга су коначно добили сина Алексеја, који је испоставиће се боловао од тешке болести. Након што би Распућин положио своје руке на дечака, почело је да се побољшава стање царевића, као и  кроз молитве, али претпоставља се да је користећи пијавице или хипнозу успевао да дечаку заустави крварење.

Његов однос са краљевском породицом је остао веома присан и јак након тога, и то је изазвало завист многих, а то ће довести и  до његове смрти. Не треба заборавити тешку економску ситуацију у Русији, велику глад и губитке током Првог светског рата.

Имао је и конфликт са Руском православном црквом због свога уверења да се повезаност са Богом ствара кроз грех, јер по његовом мишљењу, грех је неизоставни елемент људског понашања, и да кроз верниково признање о почињеном греху и прихватању понижења од других, задобија милост Бога.

На дан своје смрти Распућин је рекао следеће Они ће ме убити и онда престо неће трајати ни 3 месеца.Иако је саветован да се спрема завера и његова ликвидација, Распућин одлази у кућу свога убице кнеза Јусупова царичиног рођака. Јусупов је отровао колач цијанидом, али то није убило Распућина. Касније му је понудио и отровано вино,ни то није дало жељени ефекат. На крају су узели пиштољ и пуцали му у срце. Након неколико минута устао је, ударио кнеза Јусупова и покушао побећи. Остали завереници су га ухватили, истукли, испалили у њега још метака те га бацили у хладну реку Неву. Када је Распућиново тело пронађено, плућа су му била испуњена водом, што је показало да није био мртав и да је пружао отпор све док се није утопио.

17. јула 1918. године бољшевици су цара Николаја заједно са породицом и блиским пријатељима стрељали у Јекатеринбургу.

WOM5vHBpm58 Ко је убио Распућина

Teletina-Raspucin

Raspucin-nece-biti-proglasen-svecem

Advertisements

One thought on “ГРИГОРИЈ РАСПУЋИН

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s