УЛРИКЕ МАЈНХОФ

Улрике Мajнхоф рођена 1934.године у Олденбургу. До седме године изгубила је оба родитеља.
Заједно са својом сестром одрасла је код професорице Ренате Римек, пријатељице њених родитеља, која је била историцар, али и социјалиста.Ту се она први пут сусреће са социјалистичким идејама. Студира филозофију, педагогију, социологију и германистику, улази у Савез социјалистичких студената, пише за студентске листове и организује демонстрације против нуклеарне енергије. Ускоро се запошљава у хамбуршком часопису леве оријентације Конкрет.Из пропалог брака има две ћерке близнакиње.
Захваљујући својим колумнама шездестих година 20. века постаје запажена као новинарка.Много је утицала на покрет из ’68. године.Они су протестовали против Аденауера, против десничара,нераскинутих веза са фашистичком прошлошћу,класне борбе, рата у Вијетнаму.Један полицајац на протестима против посете иранског шаха Берлину 1967. убија студента.Потом Улрике долази до закључка да својим новинарским радом не може ништа постићи.
За време новинарске каријере упознаје Андреаса Бадера и Гудрун Енслин, који су 1968. запаљивим бомбама извели напад на две робне куће у Франкфурту. Гудрун Енслин наговара Улрике да учествује у Бадеровом ослобађању из затвора. Након драматичне акције новинарка с осталим актерима одлази на герилски тренинг у Јордан. Насиље  оправдава у својој изјави у новинама Spiegel: „Ми, наравно, кажемо – пандури су свиње, ми кажемо – тип у униформи је свиња, то није човек и морамо с њим рашчистити. То значи не само с њим разговарати, погрешно је с тим људима разговарати, и наравно да се може пуцати.“

С Бадером и Гудрун, Мајнхоф изграђује РАФ – Фракција Црвене армије такође позната и као Бадер-Мајнхоф група.Била је једна од најутицајнијих левичарских, западно-немачких милитантних организација. Деловали су као урбана герила од 1970. до 1993 (званично 1998).Улрике је била идеолог и аутор натписа којима се формулишу политички циљеви групе,из мешавине марксистичких и анархистичких теза она ствара тоталног непријатеља, објављује ратно стање „свињској држави“.
Током 1971. године пљачкали су банке широм Немачке, тј. вршили „експропријацију капитала“, како су то они називали. Улрике Мајнхоф је написала њихов званични манифест на којем се први пут појавио њихов лого: црвена петокрака, преко ње калашњиков и натпис РАФ. Касније је АК-47 замењен аутоматским пиштољем хеклером, омиљеним алатом групе. Место злочина напуштали су увек у „БМВ“ аутомобилима, а користили су искључиво ова кола јер су била лака за обијање, лако су се палила „на жице“ и била су веома брза. Тих година у Немачкој се говорило да „БМВ“ заправо значи Бадер-Мајнхоф Ваген. Немачким властима је нарочито тешко падало то што је много младих људи широм земље одобравало оно што је РАФ чинио. Тадашње новинарске анкете показале су да би сваки трећи омладинац у Немачкој пружио уточиште РАФ-овцима у бекству. Тадашњи министар унутрашњих послова је формирао специјалне секције полиције које су се бавиле искључиво овом појавом.Крећу и са бомбашким нападима.Нешто касније полиција хвата водеће људе РАФ-а. Улрике Мајнхоф затворена је у затвору у Келну.Строга самица укинута је тек 20 месеци после. У мају 1975. у Штутгарском затвору почиње процес против чланова РАФ-а. Скоро годину дана касније 1976. стража у ћелији проналази обешену Улрике Мајнхоф. Јављају се сумње да се није радило о самоубиству.

Цитати Улрике Мајнхоф
•    Ако неко запали један аутомобил то је криминално дело. Ако неко запали стотине аутомобила то је политичка акција.
•    Протест је кад кажем да ме ово не задовољава. Отпор је кад се осигурам да се оно што ми се не свиђа више не појављује.
СТАЉИН – Смрт једног човека је трагедија, смрт милион људи је статистика.

filmovi_strani.php?glumci=Johanna%20Wokalek&page=1&id=136947&naziv=The%20Baader%20Meinhof%20Complex%20%282008%29#sa%20prevodom

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s