ПУСТИЊСКА ЛИСИЦА

Ервин Ромел је рођен у Хајденхајму, Немачка, 15. новембра 1891. Познат је и под надимком Пустињска лисица (Wüstenfuchs).

Желео је да студира технику, али  његов отац то није одобрио тако да  се 1910. придружио немачкој војсци .По избијању Првог светског рата Ромел је достигао чин поручника. Он се борио на Западном фронту и у јануару 1915. је добио Гвоздени крст. После рата Ромел је остао у немачкој војсци и 1929. постављен је за инструктора у пешадијској школи у Дрездену . У октобру 1935. је унапређен у чин потпуковника.

Током овог периода Ромел је постао лични пријатељ Адолфа Хитлера. Показивао је велико дивљење према њему и национал-социјализму -„Фирер зна шта је најбоље за нас“, Захваљујући блиском односу са Хитлером Ромел је унапређен у чин генерал-мајора и био је одговоран за безбедност Хитлеровог мобилног штаба током посета фронту.

Ромел је добио команду над 7. оклопном дивизијом у Француској маја 1940.Током  операције Fall Gelb показао је невероватну умешност у командовању оклопним јединицама због чега је именован за команданта немачких снага.Као резултат подвига у Француској био је унапређен у чин генерала. Када је Бенито Мусолини затражио помоћ у Северној Африци Адолф Хитлер је послао Ромела да командује Афричким Корпусом  и успешно се борио у Либији. Даље наставља рат у  Египту, али је поражен у бици код Ел Аламеина .

Битка код Ел Аламеина

(23.10.- 4.11. 1942.)

Битка код Ел Аламеина је била пресудна битка на Афричком фронту када је коначно разбијен мит о непобедивости Ервина Ромела (Ерwин Роммел) и његовог Немачког афричког корпуса. Иначе Ел Аламеин је мали градић западно од Александрије у Египту. Постоје две битке код Ел Аламеина, међутим кад се мисли на битку код Ел Аламеина обично се мисли на другу битку.

Бици код Ел Аламеина је претходило низ догађаја који су заједно допринели слому Сила осовине у Африци. Те године је Енглеска морнарица стекла потпуну доминацију на Средоземљу и на тај начин прекинула линије снабдевања за Ромелове снаге. Услед овог је Ромел био присиљен на офанзиву у циљу да што пре сломи отпор Енглеза и дочепа се њихових залиха, јер свако даље чекање значило је само још мање шансе за победу.

Ромел је напао Енглезе и сломио их у Првој бици код Ел Аламеина, али се недостатак залиха већ тад осетио што је узроковало слом офанзиве код Алам Халфе, када је енглеску 8. армију од Нила Ричија преузео Бернанд Монтгомери (Бернард Монтгомерy), где су се Савезничке снаге херојски одбраниле. Након овога Ромел је био присиљен да пређе на дефанзивну тактику и створи линију фронта. То је и урадио постављајући минска поља дуж линије фронта. Затим је послао Хитлеру хитну депешу у којој моли за појачање и залихе и одлучио да чека. За то време Енглези су попунили своје редове војницима из Комонвелта и спремали се за контраофанзиву.

По замисли Монтгомерија, Енглези су користећи макете војника и тенкова навели фашистичку команду да ће главни напад бити на југу док је уствари главни напад спреман на северу. Стога су најаче фашистичке снаге биле смештене на југу док су слабе Италијанске снаге биле на северу. Уочи почетка битке Савезници су на располагању имали 200000 војника, 1030 тенкова, 900 артиљериских оружја и 530 авиона, док су фашистичке снаге располагале са 100000 војника, 500 тенкова, 500 артиљериских оружја и 350 авиона.

Уочи саме битке Ромел је био на лечењу у Немачкој због проблема са јетром стога је савезнички напад био потпуно изненађење. Рано у јутро 23. октобра почела је јака артиљериска ватра по положајима Сила осовине која је унела потпуну пометњу и уништила линије комуникације. Почела је операција „Пешадија“  из разлога што је пешадија јуришала сама без тенкова, због антитенковских мина за које је човекова тежина била сувише мала да је активира. За пешадијом је ишла инжењерија која је чистила пут тенковима. Све је ово условило брз напредак савезника који су тек уз велико залагање зауставиле немачке јединице са југа.

Ромел се вратио у Африку на вече 25 октобра. Одмах је преузео команду над свим снагама. Ромел је планирао контра напад и прикупио јужне снаге у циљу да поврати изгубљене позиције. Контранапад је почео успешно, но како залихе нису стигле немачки тенкови су остали без бензина непокретни усред пустине, и напад је пропао. Савезници ипак нису у потпуности искористили ову ситуацију.

1. новембра почела је операција „Суперјуриш“ када су Савезници пробили линију фронта и коначно добили битку код Ел Аламеина. Черчил је изјавио: „Ово није крај! Није чак ни почетак краја. Али је, можда, крај почетка.“ Тако је и било. Фашисти су остали још пола године у Африци јер су добили појачање, али више нису били у стању да направе ишта значајније у Африци.

У бици Савезници су изгубили 13500 војника и 710 тенкова, а Фашисти 12000 војника и 355 тенкова но 25000 војника је заробљено.Након Ел Аламејна за Фашисте, Африка је била изгубљена.

У првим месецима 1944. Ромел ,критикује тактику атентата тврдећи да би она могла да претвори Адолфа Хитлера у мученика. Уместо тога, он је предложио да би требало да буду ухапшен и изведен пред суд.

7. јула 1944. године возило у којем се налазио Ромел уништено је нападом из ваздуха од стране Спитфајера Краљевског канадског ратног ваздухопловства. Ромел је након напада примљен у болницу са озбиљним повредама главе. У међувремену, након неуспелог атентата на Хитлера 20. јула 1944. године. Ромел је био осумњичен за учествовање у завери. О томе да ли је Ромел био упознат са детаљима завере и да ли је у њој учествовао, шпекулише се и данас.

Због Ромелове популарности у немачком народу Хитлер му је понудио алтернативу. Могао је да бира између самоубиства или јавног суђења и репресија над породицом. Ромел је извршио самоубиство 14. октобра 1944. године. Сахрањен је са свим војним почастима.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s