ЖЕНА КОЈА ЈЕ ВЛАДАЛА ОСМАНСКИМ ЦАРСТВОМ

Султан Ахмед I је остао упамћен по ПЛАВОЈ ЏАМИЈИ, а његова жена султанија Косем као прва и најмоћнија владарка Османског царства. Била је грчког порекла, а касније преобраћена у ислам.

Владавином Селима II  отпочео је период дуг око 130 година, познат као Султанат жена, у коме је више жена тј. валида султанија имало веома велику моћ и утицај на државне послове.

После смрти мужа Косем је задесила иста судбина као и њене предходнице. За разлику од харема у палати Топкапи који се звао још и Кућа весеља, стара краљевска палата на трећем брду, Ески сарај, био је дом тзв. Куће суза, харема у ком су живеле жене и деца ранијих султана. Кад би султан умро, све његове жене и конкубине прелазиле би у Кућу суза са свом својом децом која не би настрадала у уобичајеним братоубилачким чисткама које су се дешавале сваки пут кад би дошло до смене на престолу, и тамо би остајале до краја живота.

Како је њен син Мурат IV проглашен за наследника Косем се враћа у палату Топкапи.Влада као намесник свога сина од 1623. до 1632.године. Једино Косем и касније њена снаја Хатиџе Турхан су заиста владале царством. Косем је била на састанцима Дивана ( Порта) чак и после 1632.године.Када син Мурат IV умире 1640.године наслеђује га брат Ибрахим, али је он био ментално нестабилан, па Косем влада више него син.Да би се одржала на власти,одлучује да пусти јаничаре, да убију Ибрахима. На савету Дивана је представила свога унука Мехмеда IV, који је имао само шест година за наследника.Њена жеља да буде владар царства док Мехмед не дође на власт, је осујећена од стране Мехмедове мајке ( жене Ибрахима) Хатиџе Турхан, која је наредила да се Косем задави.

turski-i-otomanski-carski-harem-za-zene-zlatni-kavez-supruga-robinja-i-konkubina

SVY-5vGteT4

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s