КЕЧАП

Кечап омиљени додатак храни има дугу традицију. Слажем се са већином људи на свету да је HEINZ кечап најбољи.

Да би дошли до производа, који данас користимо под именом кечап, мора се сачекати да се рецепт за овај сос пренесе преко океана у Америку. Тамо је најпре морала да се устали садња парадајза и затим да се смисли начин, како да се парадајз одржи и конзервира за употребу током целе године. Није било друге, него кување и пасирање.Први рецепт за сос од парадајза под овим именом је објављен 1801, бар је тако забележено. Тада се по први пут додаје заслађивач у овај сос.Временом је, како то у Америци обично иде, уз много предузимљивости и маркетинга, кечап постао омиљен широм САД.
1876 компанија Heinz представља свој Tomato Ketchup, остало је историја. 

Више о оснивачу и компанији translate?hl=sr&sl=en&tl=sr&u=http%3A%2F%2Fwww.heinz.com%2F

Што се тиче Европе, једна од првих компанија која се бавила индустријском производњом сосева је Zeisner. Почела је са радом 1902 године а први кечап је са траке изашао 1937 године.

Парадајз потиче из Јужне Америке. Генетички докази указују на то да је предак парадајза била зељаста биљка ситних зелених плодова која је успевала на Перуанским планинама. Од ове ране помоћнице настало је десeтак врста парадајза које познајемо данас. Једна од врста, пренета је у Мексико, где су је гајили и користили у исхрани припадници тамошње праисторијске цивилизације. Тачан период када је култивисан није познат.

Верује се да је шпански истраживач Кортез први донео мале жуте плодове парадајза у Европу, након заузимања Астечког града Теночтитлана (данас град Мексико) 1521, мада има индиција да је Кристифор Колумбо открио парадајз још раније, 1493. Најранији запис о парадајзу у европској литератури потиче из 1544. и сачинио га је Пјетро Андреа Матиоли, италијански лекар и ботаничар који га је назвао „pomo d’oro“, што значи златна јабука.Кечап је незаобилазан прелив на свакој Pizzi , али када је праве италијански мајстори они никада неће ставити кечап, већ сос од парадајза.

Рецепт за домаћи кечап 1880-kecap

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s