ВОЈНИЦИ ОД ТЕРАКОТЕ

Гробница првог кинеског цара, коју чува армија војника од теракоте, запечаћена је дуже од две хиљаде двеста година. Она представља једно од највећих археолошких налазишта на свету, сврстана је у светска чуда.

Први кинески цар или Ћин Ш’ хуанг био је краљ и цар династије Ћин и први владар уједињене Кине.Под његовим је руководством ојачана централна власт у држави и отпочето формирање јединствене кинеске нације и државе.

Будући да се цар плашио смрти и о њој никада није говорио, није сачинио ни тестамент. Пред смрт је дао саветнику Џао Гаоу писмо којим свом старијем сину Фу Суу предаје власт. Током инспекције источних покрајина, цар се тешко разболео и умро 10. септембра 210. године пре нове ере.

Ратници Сјена или Глинени ратници је колекција од преко 7.000 скулптура војника и коња направљених од глине, нађена у гробници првог кинеског цара, Ћин Ш’ хуанга.

Све скулптуре имају природну величину. Колекција скулптура се налазила у гробници и била закопана заједно с првим кинеском царем, Ћин Ш’ хуангом, који је ујединио Кину 221. п. н. е. Ратници Сјена су откривени у марту 1974. Ископавања су започела убрзо након открића. Глинена војска се налази на 33 km од града Сјен, у провинцији Шанси у Кини. Ратници Сјена су нађени око 1,5 километара источно од гроба Ћин Ш’ хуанга, и на 3 нивоа.Први су пронађени 1974. године, када је један сељак копао бунар. Али, када су, приликом ископавања, дошле у додир са ваздухом и сунцем, изгубиле су своје шарене боју. Због тога је ископавање 1985. заустављено.Прво су ископане скулптуре које су се налазиле на дубини 4 до 8 метара, а музеј под именом Музеј првог цара династије Ћин постављен је на рушевинама и отворен за јавност 1979. Цео музеј је комплетиран 1994.

У време кад је цар Ћин Ш’ хуанг умро и био сахрањен, скулптуре су покопане заједно с њим јер се веровало да ће тако и након смрти цар имати војску којом да заповеда. Скулптуре гледају ка истоку и налазе се у борбеној формацији. Свака од скулптури је јединствена, тако да не постоје две идентичне. Скулптуре су наоружане луковима и стрелама, копљима, мачевима и др. Наоружање је у време открића било још увек веома оштро.

Године 1980. су откривене две обојене бронзане кочије 20 метара западно од царевог гроба. Свака се састојала од 3.000 разних делова и вукла су је четири коња.

Године 1987. УНЕСКО их је прогласио светском баштином.

RsUE-ZtcUFg видео приказ

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s