АЛКАТРАЗ

Острво Алкатраз или како је популарно названо СТЕНА, налази се на средини залива Сан Франциско у Америци, држава Калифорнија. На почетку је служило као место за светионик а затим као војна тврђава да би постао војни и федерални затвор што је и био све до 1963 године када је постао национално излетиште. Данас је СТЕНА историјско место под конторлом националних паркова Америке и отворено је за туристе.

Први европљанин које је „открио“ острво 1775 био је Јуан Де Аyала. Он га је острво пеликана. Откриће злата 1848 године у Калифорнији учинило је да се хиљаде бродова упути у залив Сан Франциска сто је резултовало хитном потребом за светиоником. После 56 година употребе Алкатраз светионик је угашен јер је одлучено да се ту направи затвор. Због природне изолованости на средини залива, окружен хладном водом и врло немирним морем Алкатраз је 1906 почео да се користи као војни затвор који је могао да прими 302 затвореника. Алкатраз је био први војни затвор за осуђене на дужи временски период и јако брзо је стекао репутацију изузетно строгог објекта.Због пораста криминала широм Америке у априлу 1934.године Алкатраз је добио потпуно нов изглед прилагођен цивилним затвореницима. Замењене су металне шипке на ћелијама…у сваку ћелију је уведена струја, а сви тунели који су служили у разне сврхе на острву су зацементирани да би се избегла и најмања могућност да их затвореници  искористе за бекство са острва. Специјалне галерије које су користили стражари окруживале су затворски блок.Направљене су тако да затвореници нису никако могли да им приђу, а стражари у њима су могли лако да реагују пушкама којима су били наоружани. Затвор је био осмишљен тако да је могао да прими најопасније криманалце тог времена. Један од најпознатијих је свакако Ал Капоне.

У 29 година, колико је острво било затвор, 34 затвореника је било умешано у 14 покушаја бекства. 7 их је убијено у покушају бекства, 2 су се удавила а остали су ухваћени и враћени на издржавање казне. Најнасилнији покушај бекства догодио се 1946 године и назван је „битка за Алкатраз“. У том покушају 3 затвореника и 2 стразара су погинула а над 2 затвореника због учествовања у том покушају извршена је смртна казна.О томе говори филм Птичар из Алкатраза. Ипак најпознатији покушај бекства догодио се 11 јуна 1962. године у којем су уцествовали Франк Морис и браћа Англи. Са њима у групи био је и Ален Вест који није успео да стигне на време на договорено место и на основу чије приче је ФБИ вршио истрагу, а филмски продуценти касније снимили филм „Бекство из Алкатраза“. У званицном извештају стоји да затвореници нису успели да побегну и да су се удавили у леденим водама залива Сан Франциско…али сумња у такав крај постоји и данас.

Alkatraz yuv98eTK7Yg

Тренутно се у Америци емитује серија Алкатраз, од аутора који су радили серију Лост. Све препоруке за обе серије, ако неко није гледао.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s