КРАЉИЦА ВИКТОРИЈА

Викторија (Александрина Викторија), (24. мај 181922. јануар 1901) је била британски монарх. Владала је од 20. јуна 1837. до своје смрти. Њена шездесеттрогодишња владавина је најдужа владавина једног британског монарха. Осим наследне титуле краљице Уједињеног Краљевства Велике Британије и Ирске, била је први монарх који је понео титулу царице Индије.Владавина краљице Викторије је обележена великом експанзијом Британског царства. Викторијанско доба, на врхунцу индустријске револуције, било је период великих социјалних, економских и технолошких промена у Великој Британији. Викторија је била последњи монарх из династије Хановер. Њен наследник припадао је династија Виндзор (Сакс-Кобург-Гота).

Почеци највећег царства свих времена падају у 18.и почетак 19. века кад је Британија заузела Аустралију, Канаду и низ територија од Хонг Конга.
>>Драгуљ у круни<< тог царства била је Индија којом је Британија владала преко источноиндијске компаније. Краљица Викторија узела је титулу краљице Индије 1876. Британско Царство дуго времена је имало утицаја у том подручју – и добрих и лоших. Британски начин управљања постао је модел локалним цивилним службеницима након стицања независности. С друге стране, Британци су навелико искориштавали локалну радну снагу.

Волела је проводити време у Ирској, а народ ју је јако волео.Викторија је знала да ће њена најстарија кћи, Викторија, постати немачка царица кад јој мужа прогласе царем. Није хтела допустити да је у титули надмаши властита кћи па се прогласила царицом Индије.
Њен муж, принц Алберт, умро је 1861. Због велике туге, краљица Викторија се изоловала те више није суделовала у управљању земљом, због чега јој је пала популарност. Све до своје смрти наређивала је слугама да свако јутро на кревет положе Албертову чисту одећу. С временом јој је главни ослонац постао слуга Џон Браун, а кружиле су гласине о романси, чак и тајном браку. Кад је умрла, у њен гроб су положили Албертово одело и прамен Браунове косе с фотографијом. У тренутку смрти, крај ње су били син и унук. Иако је целог живота носила црнину у знак туге за вољеним супругом, Викторија није волела црне погребе па је Лондон био у знаку љубичасте и беле боје на дан њене сахране.

Дана 22. јануара 1901. године умрла је краљица Викторија, владарка Уједињеног Краљевства и индијска царица.Наслиједио ју је син Едвард VII.

                     Краљевска болест

Хемофилија је болест из групе коагулопатија (поремећаја у систему коагулације крви) која се наслеђује рецесивно везано за X хромозом. Оболели су углавном мушкарци, док су жене преносиоци ове болести. Постоји хемофилија А, хемофилија Б и хемофилија Ц. Код хемофилије А је смањена концентрација фактора коагулације VIII (антихемофилни глобулин А), а код хемофилије Б концентрација фактора коагулације IX (антихемофилни глобулин Б). Учесталост типа А је око 1:5000 мушких новорођењчади, док је хемофилија Б ређа и среће се у око 1:15.000 новорођенчади. Узрок хемофилије Ц је мањак фактора коагулације XI.

Хемофилија је често називана “Краљевском болешћу“. Ово је због тога што је Краљица Викторија била носиоц. Њено осмо дете, Леополд, имао је Хемофилију и патио од честих крварења. Ово је наведено у Британском Медицинском журналу из 1868. Леополд је умро од крварења у мозак када је имао 31 годину, али не пре него је имао децу. Његова ћерка Алис, била је носиоц, и њен син, Висконт Трематон, такође је умро од крварења у мозак 1928 године.
Историјски још важније, јесте постојање Хемофилије у Руској Царској породици. Две ћерке Краљице Викторије, Алис и Беатриса, такође су биле носиоци Хемофилије. Оне су пренеле обољење на Шпанску, Немачку и Руску краљевску породицу.
Александра, унука Краљице Викторије, удала се за Николаја, Цара Русије у раном двадесетом веку. Александра, Царица, била је носиоц Хемофилије, и њен први син, Царевић Алексеј, имао је Хемофилију. Николај и Александра били су преокупрани здравственим проблемима свога сина у време класних немира у Русији. Свештеник Распућин, стекао је огроман утицај у Руском двору, делимично и због тога што је једини био у стању да помогне младом Царевићу. Користио је хипнозу како би умањио Алексејев бол. Употреба хипнозе, не само да је смањивала бол, него је и помагала успоравању и заустављању дечакових крварења. Болест наследника престола, оптерећење које је она представљала за Царску породицу, и моћ задобијена од стране лудог свештеника Распућина, били су све фактори који су водили Руској Револуцији 1917.

Биографија GQ66Zl-Rxek

Препорука погледати филмове

The Young Victoria (2009)

Mrs. Brown (1997)

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s